להרטבה לילית קוראים "נוקטורנל אנורזיס" ( Nocturnal Enuresis). היא נובעת לעיתים מהרגלי התרוקנות ולשלפוחית לא יעילה, נטיה גנטית, עצירות לא מאותרת, תזמון לא טוב של שרירי רצפת אגן ולעיתים מושפעת ממצב רגשי.
החלק החשוב הוא באבחון הראשוני ומיפוי טוב לסיבות. בהמשך נבנה תכנית יומית ולילית אפקטיבית וניעזר בשילוב טיפול רפואי בעת הצורך .
המטרה: להיפטר מהתופעה המעיקה ולחסוך השפעות רגשיות שליליות.
פיזיותרפיה לרצפת אגן לטיפול בהרטבת לילה, שאלות ותשובות:
הרטבת לילה אצל ילדים נחשבת תקינה עד גיל 6. זו בעיה שילדים רבים סובלים ממנה ( כ 20% מהביקורים אצל רופא הילדים הם בעקבותיה). יש ילדים שזה מפריע להם מאד ופוגע בדימוי העצמי שלהם וביכולת להשתתף בפעילויות חברתיות כגון שינה אצל חברים או יציאה למחנה.
הסיבות לה יכולות להיות עצירות סמויה, תורשה, הורמונאלית, בעיות בתפקוד השלפוחית עצמה. שינה עמוקה מאד או הפרעות שינה.
נמצא כי ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז יסבלו יותר גם מהרטבת לילה.
לבעיות רגשיות או אירועים המשפיעים על עליית מתח אצל הילד תהיה השפעה על הרטבת לילה- בעיקר על חזרה של כזו שנעלמה , אך על פי המחקר, הן לא הגורם מספר אחד לכך.
למה לטפל? זה לא יעבור מעצמו? מאיזה גיל כדאי? בעיקרון, עד גיל 6 הרטבת לילה נחשבת טבעית, וכל שנה יחלימו 15% מהילדים באופן ספונטאני. אך, יש ילדים שגם בגיל צעיר יותר זה מאד מפריע להם, וזו סיבה טובה לנסות להתערב.
לחץ ומועקה שחשים ההורים, גם הן סיבה לטיפול מוקדם.
כיצד מטפלים בהרטבת לילה בפיזיותרפיה לרצפת אגן?
- תשאול טוב עוזר להבין את הסיבות להרטבה אצל כל ילד, ולהתאים תכנית טיפול מותאמת.
פי ממצאי התשאול נבחר את התכנית המתאימה:
**בראש ובראשונה נבדוק אם אין מדובר בעצירות סמויה הגורמת להרטבת הלילה. בדיקה זו נעשית על פי דיווח המשפחה, מעקב אחר יציאות ומישוש חיצוני. באם סיבת ההרטבה היא עצירות, נטפל בעצירות.
**אפשרות שניה: בטיפול זה אנו מודדים את יכולת הכלת הנוזלים של שלפוחית השתן במשך היום ודואגים לתפקוד תקין של שלפוחית השתן ושרירי רצפת האגן . זה טיפול שתורם לגדילת הכמות שהשלפוחית יכולה להכיל ב 10-20 מ"ל בחודש, הוא טיפול שמרני וטבעי יותר, ויכול לארוך מספר חודשים. אין צורך לבקר בטיפולים שבועיים בטיפול זה, אלא נקיים מעקבים.
**תוכנית " הבוקר היבש" הערה ללא פעמונית : נעשה מעקב לילי למשך יומיים , למציאת השעות שבהם קוראת הרטבת הלילה ובאופן מבוקר ומתוכנן נעזור לו להתעורר ולהתרוקן על פי שיטה המגדילה את יכולת השלפוחית להגדיל את יכולת ההכלה שלה.
**המלצה לטיפול בעזרת פעמונית ואימון שרירי רצפת אגן במקביל. לעיתים, השימוש בפעמונית בלבד אינו עוזר, ותוספת של תרגילי הרפיה ונשימה משפיעים על תפקוד השרירים במשך היום- וזה האחרון ישפיע לטובה על יכולת השלפוחית במשך הלילה.
יש ילדים שאינם מתעוררים מהפעמונית, או שמסיבות אחרות חשוב מאד שישנו, והערה לילית אינה מתאימה להם ואינה פותרת הבעיה לאורך זמן. במקרה אלה נבחר בטיפול " הגדלת השלפוחית" המצויין למעלה.
- אז באילו כלים משתמשים?
** בירור ומעקב טבלאות שנועד להבין האם שלפוחית השתן מתכווצת ללא צורך.
** תרגילי נשימה ותרגול מקומי של שרירי רצפת האגן, במקרה הצורך.
** בדיקה פיזיקאלית חיצונית.
** בחירת הטיפול בהתאם לאפשרויות השונות ורצון המשפחה: זמזם, תרופות תוכנית יומית או לילית.
- האם יש התייחסות לחלק הרגשי? כמובן! עצם מתן מידע על הסיבות להרטבה ונרמול המצב כך שהילד יודע שאינו היחד ואינו לבד בעניין – נותן הקלה. במפגשים מתייחסים לבושה, אשמה, כעס ותסכול שעלולים להתעורר אצל הילד או ההורים, נותנים להם שם ומענה.
- יש לך הצלחות? כן.
- אז למה פיזיותרפיה לרצפת אגן? היחס האישי והטיפול התפור למידותיו של הילד וליכולות המשפחה הן סיבות טובות לבוא. זה שם קצת מטעה , ומאד מצומצם. השיטה מוכחת, מקיפה ותקבלו את כל אפשרויות הטיפול המתאימות לכם.
- ומה בינתיים נוכל לעשות?
נתחיל בלשתות הרבה מאד וללכת לשירותים מבלי להתאפק. הדבר יעזור לאימון השלפוחית היא תפעל טוב יותר בלילה.